Beschilderde stenen

In het kader van de 4 wensbomen, die door Ontdek Mill in de kerkdorpen van onze gemeente worden geplaatst, wil ik ook graag een steentje bijdragen aan het creëren van toch wat kerstgevoel in een tijd, dat we Kerstmis anders zullen vieren dan we gewend zijn.

Mijn naam is Marja Verheijen en na 35 jaar gewerkt te hebben op basisschool ‘t Stekske in Langenboom ben ik afgelopen augustus vervroegd met pensioen gegaan.
In het voorjaar vond ik tijdens een wandeling met ons hondje in het bos tegenover ons een steen met daarop een kleurrijke vogel geschilderd. Hier werd ik zo enthousiast van en al snel was een nieuwe hobby geboren. Eigenlijk zit hier nog een mooi verhaal aan vast, maar om het kort te houden: ik heb stenen verzameld, materiaal aangeschaft in de vorm van verf en acrylstiften en ben aan de slag gegaan.

Maar wat is nu de bedoeling van deze beschilderde stenen, ook wel wensstenen, droomstenen, geluksstenen of zwerfkeien genoemd?

Maak een wandeling in de natuur, zoek een aantal mooie stenen, schilder er een leuke tekening op en laat hem weer zwerven.

Inmiddels heb ik al vele stenen in de omgeving van Mill verspreid voorzien van een leuke afbeelding en hopelijk was er even iemand blij met mijn kei. In ieder geval hebben sommige stenen al tot leuke reacties geleid of was de steen aanleiding voor een mooi verhaal.

Ondertussen beoefenen veel mensen deze ontspannende bezigheid, zijn er diverse Facebookpagina’s in het leven geroepen en gaan veel wandelaars en fietsers, waaronder een groot aantal kinderen op zoek naar de stenen. Dit om de steen zelf te houden, of om aan iemand cadeau te doen of om de kei weer verder te laten zwerven op een andere plek in Nederland of zelfs Europa.

Hoe dan ook: de vinder ervaart het altijd als een geluksmomentje en de steen tovert even een glimlach op zijn gezicht. En soms leidt het tot een ontroerend verhaal, als iemand op het juiste moment een steen vindt, die ook nog eens past bij de situatie, waarin diegene verkeert. Zo mooi om soms terug te horen, wat zo’n steen met iemand kan doen en wat de gelukssteen voor iemand kan betekenen. Het is dan ook bijzonder om te ervaren hoe een steen mensen kan verbinden.


Ik wil graag in de periode voor Kerstmis veel stenen gaan verspreiden in de nabije omgeving van de 4 wensbomen in de hoop, dat er iemand gelukkig van wordt, al is het maar voor heel even. De steen mag mee naar huis, of geef de steen aan iemand, die belangrijk voor je is of het even nodig heeft. Je mag de steen ook verder laten zwerven op een andere plek, zodat iemand anders hem weer kan vinden. Omdat er een vernislaagje op zit, kan ie wel even in de buitenlucht blijven liggen.

Voor wie nieuwsgierig is geworden, neem een kijkje op Facebook Kei Tof, waar veel stenen gemeld worden door creatieve leden, die ze gemaakt en verstopt hebben of door sportieve leden, die ze tijdens een wandeling of fietstocht gevonden hebben.

Ik heb ruim 300 van deze kerststenen geschilderd, die ik een mooi plekje ga geven op een bankje, in een grasveldje, op een paaltje of een muurtje, bij een boomstam of een ander knus hoekje.

Op de achterkant van elke steen, staat een klein rood hartje, want ik heb de steen met passie gemaakt, met liefde gegeven en hopelijk wordt ie met dankbaarheid ontvangen. Normaal wordt er op de steen de naam van de Facebookpagina en de postcode van de maker vermeld, zodat de herkomst van de steen te herleiden is.
Vind je een steen van mij dan mag je hem aanmelden op de Facebookpagina Kei Tof.
Het zou leuk zijn om van enkele stenen wat terug te horen over de reis, die ze afleggen of over het plekje, waar ze zijn beland.

Wat is er mooier voor een steen dan terecht te komen in de zak van een kinderjasje en daar zo nu en dan gekoesterd te worden door een warm kinderhandje?
En wat zou oma ervan vinden om zo’n steen te krijgen van haar kleinkind?
Of leg je de steen in de tuin van die oudere buurvrouw, die het helemaal alleen toch wel moeilijk heeft in deze tijd waar aandacht voor elkaar zo belangrijk is?
Misschien is er iemand jarig of gebruik je de steen als alternatieve kerstkaart.
Of misschien wordt ie in het nieuwe jaar samen met alle andere kerstspullen in de doos ingepakt om volgend jaar weer tevoorschijn te komen als herinnering aan die toch wel bijzondere Kerst van het jaar 2020.
Zo speciaal, dat je op allerlei manieren met zo’n steen, ogenschijnlijk dood materiaal van miljoenen jaren oud, een boodschap kunt doorgeven en elkaar een beetje aandacht kunt schenken. En wat zou het mooi zijn, als je nu enthousiast bent geworden en ook stenen gaat beschilderen.

Ik zal de stenen gaan verspreiden vanaf 12 december in de omgeving van de 4 wensbomen.
Bij deze wil ik iedereen een kei gezellige Kerst wensen en een steengoed Nieuwjaar.


Ik heb een steen gelegd
En iets moois gezegd
Ik maak iemand blij
Gewoon met een kei
Een klein gebaar
Voor het nieuwe jaar.

Heb je een steen gevonden? Stuur dan een mailtje naar info@4wensbomen.nl en meld hem aan op de Facebookpagina van Kei Tof.Gevonden door Cynthia

Gevonden in de Kerststal in Langenboom


Gevonden door Ed

Gevonden bij het verzorgingshuis in Mill


Gevonden door Sandra en Driek

Gevonden in Sint Hubert


Gevonden door Stephania

Gevonden in MillGevonden door Diana en Esmee

Gevonden in LangenboomGevonden door Josina

Gevonden bij de kerk in Sint HubertGevonden door Simone
Een steen gevonden?

Mail naar info@4wensbomen.nl